5 overvejelser før valg af købe eller leje af erhvervslokaler

Det er altid svært at sige, om det er bedste at leje eller eje. I mange sammenhænge siger man, at det er bedst at investere i ejendomme i stedet for hver måned at kaste penge efter en dyr husleje.

Men det afhænger meget af, hvilken type virksomhed der skal bruge lokalerne. For at leje giver også mange fordele, som kan være afgørende for en virksomheds fremtid.

Vi har prøvet give dig et overblik over fordelene og ulemperne ved at leje eller købe.

Fordele ved at leje

Selvom der økonomisk er mange fordele ved at eje, kan det ud fra et økonomisk perspektiv stadig være en god forretning at leje.

Det kan specielt være i opstartsfasen, hvor du endnu ikke har virksomhedens ståsted helt på plads endnu, og hvor udviklingen går stærkt. Det kan være, at den placering, som var perfekt for et år siden, i dag allerede er ved at være for lille.

Produktsortimentet kan ændre sig, og du får pludselig brug for en del mere lagerplads, end du lige havde regnet med.

Ud fra den betragtning kan det være en stor fordel, at du blot er bundet af en lejekontrakt, og ikke har investeret en masse kapital i lokaler, som nu viser sig ikke at være optimale for din virksomhed.

 

Start småt og skaler løbende

Hvis du er en nyopstartet virksomhed, kan kontorfællesskaber også have mange fordele.

Ofte lejer du her et skrivebord eller et lille lokale, hvor du kan sidde blandt andre virksomheder. Her er der rig mulighed for at møde andre virksomheder, som kan være potentielle samarbejdspartnere.

Det kan være, at du møder din næste fotograf nede i kantinen eller din nye webmaster på gangen. Der er også en god dynamik i at se, hvordan andre griber tingene an på, og måske selv blive inspireret til at arbejde på nye måder.

 

Er mursten er en sikker investering?

Mange siger, at det altid er en god idé at investere i fast ejendom.

I mange tilfælde er den betragtning rigtig. Man siger, at lejemål giver en frihed til at flytte, men at eje ens virksomhedsadresse giver frihed på andre områder.

Hvis du ejer din egen adresse, har du mulighed for at sætte dit helt eget præg på bygningerne.

Men der er også mange ulemper for virksomheder i vækst ved at købe bygning:

  • I bliver fastlåst hvis boligmarkedet ikke er godt og I vil flytte
  • I kan ikke flytte hurtigt
  • Der kan komme uforudsete udgifter
  • Der kan være forurening på industrigrunde

Har du brug for en speciel lokation?

Hvis din virksomhed har et produkt, som kræver en speciel lokation, kan du være tvunget til at købe, da det kan være svært at finde specielle erhvervslejemål. Det kan for eksempel være, at du sælger græsslåmaskiner til golfbaner, hvor kunderne gerne vil se maskiner i aktion.

Her kan det måske være en fordel at have en hal med en indendørs græsplæne, hvor du kan vise, hvad dine produkter kan.

Her kan det faktisk ende med at være essentielt for din virksomhed at have muligheden, da det kan vise sig at være et vigtigt konkurrenceparameter over for konkurrenter, der ikke har samme mulighed for at vise sit produkt frem.

 

Mulighed for at leje lokaler ud

Hvis du ejer dine virksomhedslokaler, har du også mulighed for at leje lokaler ud, som du måske ikke har brug for. Det kan være, at du ikke har brug for så mange kontorlokaler, som der er.

Så kan du leje kontorer ud i en periode, og hvis din virksomhed senere har brug for mere plads, har du nu mulighed for at udvide uden at skulle flytte adresse.

Hvis du vil vide endnu mere, kan du læse mere på https://www.ordus.dk/fastejendom/saadan-fungerer-et-huskoeb/.

 

 

 

 

Lignende artikler