Starten på et dagpengeforløb i korte træk

Er du klar over, hvad der sker, hvis du bliver opsagt og derefter skal på dagpenge?

Overraskelsen over at blive opsagt kan være stor, og midt i forvirringen skal du ikke glemme, at tage kontakt til din a-kasse.

Er du ikke medlem af en a-kasse skal du først og fremmest vælge en a-kasse med det samme.

Opsigelsesperioden

Du skal kontakte din a-kasse, når du har modtaget din opsigelse. Det skal du gøre, for at sikre dig, at den opsigelse du har modtaget er korrekt.

Du skal bl.a tale med dem om, hvorvidt du har fået det opsigelsesvarsel som du har krav på.

opsigelsesvarsel

I din opsigelsesperiode får du stadig løn.

Du skal derfor først på dagpenge efter din sidste dag som ansat.

Din første ledighedsdag

Din første ledighedsdag er den dag, hvor du ikke længere får løn for din arbejdsgiver, og dermed ikke længere har et job.

Det er vigtigt, at du bider særligt mærke i denne dag, da du her skal have styr på et par ting for at sikre dig din dagpengeret:

Førsg ot fremmst skal du melde dig ledig på jobcentret. Det gør du ved at gå ind på jobnet.dk, her skal du oprette dig som bruger vha dit nem-id.

Når det er gjort, kan du melde dig ledig.

Du skal også opdaterer dit CV på jobnet. Det skal senest 2 uger efter du har meldt dig ledig, være opdateret og tilgængeligt på siden.

Hvis du ikke står tilmeldt som ledig på jobcenterets side, kan du ikke modtage dagpenge.

meld-jobnet-ledig

Dernæst skal udfylde en ledighedserklæring hos a-kassen.

Ud fra denne erklæring vurderer a-kassen, om du kan få dagpenge.

Det er vigtigt, at du udfylder erklæringen, da din a-kasse ikke ved, at du er blevet ledig, før du har sendt den til dem.

Det er med andre ord ikke nok, at du fortæller dem at du er blevet ledig over telefonen. Du skal udfylde erklæringen, hvilket kan gøres på de fleste a-kassers hjemmeside.

Vælg en af de billige a-kasser

Du får samme beløb i dagpenge uanset hvilken a-kasse du er medlem hos, og du får din anciennitet med over, når du flytter mellem a-kasserne. Så der er god mening i af skifte og spare penge.

Din kontakt til jobcentret under ledighed

Når du er ledig, er der ugentlig et par ting du skal gøre for at få dine dagpenge.

Du skal være jobsøgende.

Det giver måske sig selv, at du skal gøre noget for at få et job, men du skal kunne dokumentere, at du har søgt efter jobs.

Du skal huske, at skrive alle de jobs ned som du har søgt.

Her er der tale om de ansøgninger du har sendt på både opslåede stillinger og de uopfordrede ansøgninger du har sendt..

Oplysninger omkring din jobsøgning skal skrives ind i det der hedder Joblog, den ligger på jobcenterets side.

Hver syvende dag skal du som minimum logge ind på jobcentrets side for, at tjekke dine jobforslag.

Hvis du ikke gør det, bliver du afmeldt som ledig, og kan dermed ikke modtaget dagpenge.

Har du problemer med at huske det, så kan du tilmelde dig en huskeservice på siden. Gør du det, vil du modtage en sms når det igen er tid til, at du skal logge ind.

Husk dit dagpengekort

Det er ikke kun jobcentret, du skal have kontakt med under din ledighed. A-kassen skal du også huske, her skal du en gang hver måned indsende et dagpengekort.

Dagpengekortet kan udfyldes på a-kassens hjemmeside, eller du kan sende det med posten.

A-kassen bruger det til at finde ud af, hvor mange penge du skal have udbetalt hver måned.

På kortet skal du skrive hvis du har været syg, holdt ferie, haft deltidsarbejde altså alle aktiviteter der har betydning for, hvor mange dage du skal have udbetaling af dagpenge.

Glemmer du at sende dagpengekortet, vil dine dagpenge sandsynligvis bliver udbetalt senere end du er vant til, de bliver faktisk ikke udbetalt før du har sendt det. Derfor er det en god ide, at tjekke om din a-kasse tilbyder en huskeservice, hvor de sender en sms eller en mail i dagene op til, at dagpengekortet skal sendes.

Sørg for at møde op ved jobcenter og akasse

Under din ledighed skal du holde godt øje med din mailboks og din postkasse, da du bliver indkaldt til møder hos jobcentret og a-kassen.

jobenter-moede

Under møderne vil I tale om, hvilke områder du søger job indenfor, hvordan det går med din jobsøgning og I vil tale om dit CV.

Under samtalerne vil I også tale om, hvilke muligheder du har for at komme i aktivering, hvilket du selv kan have indflydelse på.

Lignende artikler