Fragtopgaver – Sådan vælger du speditør, vognmand og fragtfirma

Det kan være meget vanskeligt at få overblik over de mange danske speditører, fragtfirmaer og vognmænd. Vi forsøger i denne gennemgang at skabe et overblik over hvad du bør være opmærksom på, når du skal finde det rette transportfirma til at klare dine fragtopgaver og forsendelser.

Container fragt: Valg af speditør

Et spørgsmål, som mange industrier, virksomheder og administrative medarbejdere fra tid til anden skal tage stilling til, er, hvilken speditør man skal benytte sig af, hvis man står med behov for at få fragtet en eller flere forsendelser af container størrelse. Det kan virke uoverskueligt, netop fordi det er en fysisk stor branche, som kan være svær at gennemskue, med mange gamle og nye spillere.

Men for at gøre det lidt nemmere for dig at finde det rette transportfirma, så har vi herunder samlet 5 tips til, hvad du skal kigge efter, når du skal ud og sortere mellem tilbudene.

Kig efter licenser
Fragtindustrien er præget af store spillere og store maskiner, hvilket kan virke afskrækkende. Derfor beror første tip også på en lidt mindre skala; kig efter licenser og andre sammenslutninger, som firmaet er en del af. Internationale fragtvirksomheder og speditører er ofte medlem af brancheforeninger som DASP eller udenlandske enheder som AMSA, FIDI eller andre. Det er en måde at signalere til dig på, at de er medlem af anerkendte organisationer, som er til for kundens skyld. Medlemmer af disse har af samme årsag typisk ry for have højt niveau af kundeservice.

Hvilke pålæsningsservices tilbydes?
Pålæsning er typisk ikke noget, som man selv bare lige klarer ved et snuptag. Tværtimod kan mange måske forvente, at pålæsningen er en del af pakken, når man får fragtet gods. Det er det også oftest, men du kunne med fordel tage et kig på, hvilke services der tilbyder pålæsning og aflæsning. Afhængig af firma, destinationer og så videre er disse nemlig forskellige.

Generelt er der tre typer pålæsningsservices. Den første er pålæsning ved varehus; her er der de rette foranstaltninger til lastbiler og containere, men det kræver typisk, at du selv har præpakket din forsendelse, så den er klar til at blive smidt på. Den anden løsning er selv-service. Her får du smidt en container ved en given adresse, og du har dermed selv ansvaret for at læsse på, inden den igen afhentes. Sidste mulighed er en længerevarende selv-service, hvor du får en længere tidsrum til at læsse containeren end ved den ovenstående.

Containerstørrelse og kapacitet
Afhængigt af hvad du skal have sendt, så er det værd at kigge efter, hvor stor varietet der er i firmaets forsendelsesmuligheder. Containere er naturligvis en forudbestemt størrelse, men der kan være penge at spare, hvis du formår at identificere den mulighed, som er bedst tilpasset dine fragtbehov.

Sporing af forsendelse
Teknologien har de senere år sørget for, at mange nye ting er kommet på banen inden for shipping og fragtopgaver. Blandt andet er det i dag muligt for mange firmaer at tilbyde, at man kan spore sin fragt konstant. Du får en online kode, som du taster ind på en given adresse, og herfra kan din fragt følges. Dette kan være værdifuldt som afsender, da du vil være i stand til at give modtageren en mere grundig besked omkring fragten.

Industristandarder og pålidelighed
Pålidelighed og driftssikkerhed er nøgleord i fragtbranchen, så dette kan du udnytte som afsender. De fleste virksomheder skal nok vise på hjemmesider og dokumenter, hvis de lever op til industristandarder og har stor pålidelighed i forbindelse leveringstid, sikkerhed og standarder. Kig efter disse, og husk, at dem som ikke lever op til standarderne, ikke fortæller det.

Palle fragt: Valg af transportfirma

Hvis du i din virksomhed har behov for en fragtløsning, som nødvendiggør forsendelse af gods i pallestørrelse, så er du kommet til den rette side. Her giver vi dig nemlig 5 tips til, hvad du skal kigge efter, når du vælger fragtfirmaet til at levere pallen. Helt generelt kan det nemlig være svært at kende forskel på de forskellige fragtfirmaer, og hvad de tilbyder. Teknologien og udviklingen har gjort, at alle kan konkurrere med hinanden, så hvad skal du kigge efter? Helt generelt er det specifikke services, som vi også kigger på herunder, som tilegner sig netop din industri og dine fragtønsker.

Garanti på service
En helt grundlæggende ting til at skille den rigtige løsning fra den forkerte er, om de tilbyder en servicegaranti. Disse garantier indbefatter, at du for et nominelt gebyr har en pengene-tilbage-sikkerhed, som kan være rigtig rar at have. Denne sikkerhed gælder dog ofte ikke kun leveringen af din pakke, men nærmere at forsendelsen overholder de forventninger, som var en del af aftalen, herunder leveringstid.

Forsikringspolitik
Lidt i tråd med ovenstående tip bør du også kigge grundigt efter, om fragtløsningen har en forsikringspolitik. Dette er endnu en måde at skelne mellem den gode og knap så gode løsning, da der kan tilbydes en forsikring på din pakke. Forsikringsprisen er oftest udtryk i valuta per kilo, men alligevel varierer priserne utroligt meget på disse. Derfor kan det også være værd at tjekke op på markedets muligheder for en eventuel besparelse.

Bedre beskyttet forsendelse
Forskellige fragtfirmaer kan nu tilbyde, at din levering får en endnu bedre behandling, når den er undervejs. Dette kaldes på det engelske fagsprog Sealed Trailer Space. Sådan en løsning indebærer, at du kan reservere plads i en container eller på en anhænger, hvor din fragt ikke kommer i kontakt med andre leveringer. Dermed er den beskyttet mod forkert behandling, tab og beskadigelse frem mod den endelige levering.

Individuelle forsendelser
Med shipping af pallegods vil du ofte også møde muligheden for, at du kan få dit eget carrier shipping unit. Dette indebærer en præfabrikeret pakkekasse, som du i princippet kan fylde op med hvad som helst. Denne løsning er god til dig, som har specifikke forsendelser, som desuden også kræver opsamling og aflæsning specifikke steder.

Tidsbestemt service
Mange udbydere af pallefragt tilbyder dig også service baseret på, hvor du, som kunde, har tidsbehovet. Dette er en god aflastning for afsenderen, da din kalender bliver tilgodeset, og dette er også en god egenskab at sortere fragtfirmaer til eller fra på.

Med en branche der beskæftiger over 11 mio. europæere er der mange at vælge imellem.

Små pakker: Valg af fragtfirma for webshops

Hvis din webshop er lige på trapperne, eller hvis du har behov for en ny løsning, når det kommer til fragt og forsendelse af dine varer, så er det måske på tide at tage stilling til muligheder af fragtfirmaer. I Danmark har vi nemlig forskellige virksomheder, og det er generelt et marked med fart på. Priserne fluktuerer, og der er hård kamp om kunderne. Det er desuden fragtpriserne, som der tilbydes, som oftest er afgørende. Disse varierer dog afhængig af erhvervsaftale, så det handler om at tage kontakt og høre mere hos de forskellige fragtfirmaer. Tidligere var Post Danmark for mange det naturlige valg, men disse tider har altså ændret sig.

Her er en række punkter du bør være opmærksom på, når du står overfor valg af fragtfirma til mindre pakker og webkunder.

Leveringstid og punktlighed
Bed om statistik på dette, og tjek grundigt om dette stemmer overens med det billede i ønsker hos jeres kunder. Faktum er, at slutkunden har svært ved at adskille de forskellige aktører i deres købsoplevelse, og I kan meget vel komme til at opleve, at kunderne vil omtale jer dårligt, hvis fragtfirmaet skuffer dem i forbindelse med håndtering eller levering af pakken.

Integrationer til jeres IT-systemer
Der findes en del forskellige fragtsystemer, og nogle af fragtfirmaerne stiller desuden deres egne systemer til rådighed. Det kan dog være en farlig vej at integrere din shop og dit ERP-system op mod en bestemt leverandør, da det kan gøre det vanskeligt at skifte leverandør på et senere tidpsunkt.

Tjek hvor meget arbede der ligger i at få lavet en god og skalerbar løsning med den enkelt carrier.

Overvej at køre flere aftaler
Der er naturligvis bedre priser at hente hos en transportør, ved at samle alle aftaler ét sted, men du vil formodentlig opleve, at kunderne vil være glade for valget om flere fragtfirmaer. Nogle elsker at hente deres pakke i kiosken, andre foretrækker gode gamle Postdanmark af ren nostalgi, mens en tredje kun tænker på pris og convenience.

Lignende artikler