Nordea forbyder alle 31.000 ansatte at eje bitcoins

Begreberne bitcoins og kryptovaluta har været på alles læber i år 2017.

Det er i virkeligheden en noget ældre teknologi, men inden for de seneste år er den for alvor kommet frem. Holdningerne til kryptovaluta er mange og stærke, og nu har storbanken Nordea simpelthen forbudt deres 31.000 ansatte at eje bitcoins, ifølge coinbringer.com.

Et ureguleret marked med fare for krak

Nordeas topchef, Casper von Koskull, har længe været kritisk indstillet over for kryptovaluta og bitcoins.

Han pointerer, at det er et fuldkomment ureguleret marked, som kan udvikle sig i både den ene og den anden retning. Det vil sige, at der er større risiko for et pludseligt krak, end der er med almindelig valuta. En anden pointe er, at der hele tiden kommer og går nye former for kryptovaluta og den økonomiske sikkerhed i handel med disse, mener han derfor, er for lav.

Økonomisk usikkerhed er imidlertid ikke nok til at forbyde de ansatte at handle med kryptovaluta, og der ligger da også mere i forbuddet.

Nordea frygter, at deres medarbejdere kommer til at indgå i kriminalitet

En af begrundelserne for at forbyde de mange Nordea-medarbejdere at handle med bitcoins er, at bankens top frygter, at medarbejderne ufrivilligt kommer til at indgå i kriminalitet – lyder forklaringen.

Igen er det med fokus på, at bitcoin-markedet er helt ureguleret. Det betyder – mener Nordea – at medarbejderne helt uden at vide det kan komme til at havne i situationer, som er enten uetiske eller direkte kriminelle. Det vil Nordea naturligvis helst undgå, og derfor forbyder de nu deres ansatte at handle med bitcoins og andre former for kryptovaluta.

Forbuddet fra Nordea har været længe undervejs, og der har i længere tid floreret rygter om et bitcoin-forbud i denne danske storbank.

Udmeldingen melder dog ikke noget om hvor meget kriminalitet der begås med ganske almindelige “penge”, som jo også kan bruges til godt og skidt. Hvilket leder tankerne hen på, at bagtanken formodentlig blot er at “spænde ben” for den nye konkurrent til bankverdenen – blockchain teknologien.

Ansatte tvinges ikke til at sælge kryptovaluta

Godt nok forbyder Nordea deres ansatte at købe nye bitcoins og andre virtuelle valutaer, men de tvinger imidlertid ikke de ansatte til at sælge, hvis de allerede ejer kryptovaluta.

Nordea vil ikke påføre deres ansatte et eventuelt tab ved salg, og derfor vil de ikke kræve, at de ansatte sælger.

De opfordrer imidlertid til, at medarbejderne ikke ejer diverse former for kryptovaluta. De nye regler trådte i kraft den 28. februar – godt en måned efter, at Nordea offentliggjorde deres beslutning.

I mellemtiden stod det i teorien de ansatte frit for at købe alverdens former for kryptovaluta, men igen var det ikke noget, Nordea opfordrede til.

Lignende artikler