Home Arbejdsmiljø Skatteregler for firmarejser og rejsefradrag

Skatteregler for firmarejser og rejsefradrag

by Line Heidtmann
0 comment

Det er meget populært at tage på f.eks. skirejser med firmaet, og det er en rigtig god måde at få arbejdet med fællesskabet og team-ånden på arbejdspladsen.

Men kan man risikere, at medarbejderne kommer til at skulle betale skat af rejsen? Hvilke regler er der på området? Hvad er det vigtigste at være opmærksom på?

Der er en række regler som man skal sikre sig overholdes, og dem ser vi lidt nærmere på her.

Forretning eller fornøjelse?

Det er vigtigt at definere formålet med firmarejsen! Er der et erhvervsmæssigt formål eller er det primært for fornøjelsens skyld?

For at kunne definere rejsen som en erhvervsmæssig rejser, skal der være et klart formål, som er til gavn for virksomheden.

Der vil ikke blive stillet spørgsmål ved tre dages besøg på en messe, eller et kundemøde i et andet land.

Men det sker dog ofte at SKAT og firmaer er uenige om, hvornår en rejse er erhvervsmæssig, hvis ikke rejsen direkte har en indtægtsgivende aktivitet.

Lad os se på eksempelvis en studietur.

Hvis en studietur skal være fradragsberettiget – og hvis medarbejderen skal kunne undgå at blive beskattet personligt – så skal turen være meget relevant for virksomhedens vækst og indtægter.

Det betyder at turen skal have et tæt og relevant program, hvor der næsten ikke er plads til det man kan kalde almindelige turistaktiviteter.

Hvornår skal ansatte beskattes af firmarejser?

Ifølge en afgørelse fra 2008, skal en firmarejse beskattes hos deltagerne med det fulde beløb, hvis der er tale om en rejse der udelukkende har karakter af turisme og fornøjelse.

Du kan læse afgørelsen her på SKAT’s hjemmeside.

Den er et godt eksempel på hvor omhyggelig man skal være med rejseprogrammet for firmarejser, hvis den skal være fradragsberettiget og medarbejderne skal undgå beskatning.

Generelt kan man sige, at turistmæssige aktiviteter skal have et “beskedent omfang” på turen, for at der kan være tale om fritagelse for beskatning for deltagerne.

Hvis de deltagende på turen har ægtefæller med, så vil der næsten altid være krav fra SKAT’s side om at alle deltagere beskattes af rejsen, også selvom ægtefællerne selv betaler for turen!

Hvornår kan der være tale om skattefri rejse?

Rejsen skal have karakter af at være uddannende eller hjælpsom for deltagernes arbejde i virksomheden.

Det kan f.eks. være i forbindelse med en firmatur, hvor der skal foretages en række kundebesøg eller deltages på en messe og lignende.

Det er altså ikke nok at argumentere for, at turen er tænkt som teambuilding.

Selvom turen i høj grad kan bidrage til en bedre team-følelse blandt de ansatte, så skal programmet være stærkt præget af aktiviteter, som først og fremmest gavner arbejdsgiveren.

Det kan også være interessant skabe bedre arbejdsbetingelser i en periode.

Hvis du står med et vigtigt projekt, som det ville være godt at få ro til, så kunne man leje et sommerhus. Og hvorfor ikke et hus på De Kanariske Øer?

Men den går ikke!

Den eneste gyldige grund til at rejse til De Kanariske Øer er hvis du skal holde et møde med en derboende kunde, eller hvis det er nødvendigt at lave research på stedet.

At du kan færdiggøre dit projekt i rolige omgivelser, er ikke tilstrækkeligt til, at udgiften bliver fradragsberettiget.

Forlæng din forretningsrejse

Som du kan se, er der en del stramme regler for hvad man kan tillade sig på en forretningsrejse.

Men der er dog en anden mulighed for at få nogle feriedage i forbindelse med en forretningsrejse.

Ved en forretningsrejse kan din virksomhed få fradrag for alle udgifter, også rejseomkostningerne tur/retur.

Du kan så vælge at forlænge din forretningsrejse med et privat ophold. Firmaet betaler så stadig flybilletten frem og tilbage samt opholdet i de dage, hvor du er af sted for virksomheden.

Men så kan du selv betale for de ekstra dage, du lægger til oveni forretningsrejsen.

Det er en smart måde at få nogle velfortjente fridage på i spændende omgivelser, når nu man er af sted. Så det er altså forretning for sig, og fornøjelse for sig.

Rejsefradrag og diæter

Når du rejser i for din virksomhed, kan du enten få udgifterne betalt efter regning eller rejsegodtgørelse efter statens takster.

Rejsegodtgørelsen – som i daglig tale kaldes for diæter – er et fast beløb, som kan udbetales til dækning af kost og logi, uden den rejsende skal aflevere dokumentation for, hvordan pengene er brugt.

Rejsegodtgørelsen udgør i 2017:

Kost: 487 kr. pr. døgn
Overnatning: 209 kr. pr. døgn

Virksomheden kan vælge at betale for hotel efter regning men stadig udbetale kostbeløbet.

Hvis virksomheden betaler både kost og logi efter regning, kan den rejsende få udbetalt 25% af kostsatsen pr. døgn til diverse småfornødenheder.

Hvad skal jeg gøre på forhånd?

Ifølge revisionsselskabet BDO, bør man altid tage kontakt til SKAT forud for en firmarejse, hvis man er i tvivl om hvorvidt medarbejderne skal beskattes af rejsen.

Man kan fremlægge programmet for turen, og komme med sin begrundelse for hvorfor denne tur udelukkende er i arbejdsgivers interesse.

Det er ifølge BDO en god idé, da man på forhånd får styr på fradrag, og det nævnes i øvrigt at der i nogle tilfælde ses mildere på sagen, når den fremlægges på forhånd forud for afholdelsen af rejsen.

Vi ønsker dig og dine medarbejdere rigtig god – og forhåbentlig skattefri – rejse!

 

0 comment

You may also like