Sådan forhandler du dig til en bedre løn

Du kender sikkert det, at du har gået og tænkt på at bede om lønforhøjelse, og du har skubbet det ud i alt for lang tid.

Der har jo været finanskrise, og måske har du hørt ledelsen sige at det ikke går så godt. Men det skal du ikke lade dig slå ud af.

Her på Fagmagasinet.dk har vi gennemlæst flere artikler om lønforhandlinger og samlet nogle gode tips til hvordan du forbereder dig på at forhandle løn. Vores håb er, at du kan bruge artiklen til at møde velforberedt op med de bedste kort på hånden.

Forbered dig godt

Undersøg lønrammen for det arbejde du udfører. Sammenlign med andre i samme job både i firmaet, men også i andre lignende stillinger indenfor branchen.

Du kan undersøge det på internettet, i din fagforening og spørge folk i dit netværk.

rsz_photo-1458040937381-49c067dfd49a

Når du har fundet nogle sammenlignelige tal, så overvej hvad du vil bede om i lønforhøjelse. Husk at hvis du beder om 2000 kr mere om måneden, så har du større chance for at få 1000 kr mere om måneden, end hvis du blot bad om 1000 kr.

Så tommelfingerreglen er at bede om dobbelt så meget som du regner med at få.

En god begyndelse

Det er vigtigt at starte godt ud. Du skal ikke lægge ud med at sige, at du mangler penge i din privatøkonomi. Det opfattes som uprofessionelt og skaber en lidt akavet stemning, næste gang du møder din leder.

rsz_photo-1459257831348-f0cdd359235f

I stedet skal du fokusere på dine kompetencer og din indsats, og argumentere for at din værdi for firmaet er større end din aflønning.

Du kan også henvise til at det vil være meget motiverende at blive belønnet i forhold til den indsats du yder.

I den forbindelse kan du vælge at bruge ordet løntilpasning i stedet for lønforhøjelse. På den måde viser du, at du mener at din indsats er mere værd end det du i øjeblikket oppebærer af løn.

Kassen er tom

Chefer har jo altid øje for bundlinjen og vil sikkert prøve at argumentere for at der ikke er råd til lønforhøjelser på grund af økonomien. Det er jo sympatisk af dig som medarbejder at udvise forståelse for chefen, men det gavner ikke din lønforhandling.

Du kan i stedet sige, at du har forståelse for situationen, men at det jo ikke er dig der er årsag til udfordringerne.

Tværtimod er du en medarbejder der passer dit arbejde, og netop derfor bør belønnes for din indsats.

Kropssprog og strategi

Husk at dit kropssprog sender mindst lige så mange signaler som dine ord, som oftest flere! Hvis du har gået og været sur over at du ikke mener du får nok i løn, kan du komme til at udsende nogle negative vibrationer og det gavner aldrig.

rsz_photo-1450101499163-c8848c66ca85

Sid ikke med armene over kors og se bister ud, men hold øjenkontakt og prøv at være åben og positiv – også i dit kropssprog.

Når du fornemmer at der ikke er flere penge at komme efter, så lad dig ikke stoppe der. Du kan også bede om at få noget udover din normale løn.

Det kan være en bonusordning, en ny bærbar computer, en bedre sundhedsordning eller gratis internet derhjemme. Mulighederne er mange.

I den forbindelse kan du også bringe lysten til at få et større ansvar eller bedre uddannelsesmuligheder på banen, så du kan få en større værdi for virksomheden.

Det vil med tiden også kunne afspejle sig i dine næste lønforhandlinger.

Øvelse gør mester

Din chef har sikkert siddet i lønforhandlinger mange gange og ved hvilke knapper han skal skrue på – og du er nok mere urutineret. Derfor kan det være en rigtig god idé at øve sig i lønforhandlingen med en ven, eller en du kender fra dit netværk.

På den måde bliver du trænet i situationen og kan få en ærlig vurdering af din indsats inden du møder op til den rigtige lønforhandling.

rsz_photo-1449247526693-aa049327be54

Hvis du gennemgår ovenstående tips og gør dit bedste for at forberede dig, så vil du være i stand til at styre forhandlingen meget bedre, end hvis du mødte uforberedt op.

Derfor vil dine muligheder for at komme ud af mødet med en tilfredsstillende løntilpasning være markant bedre.

Lignende artikler