Skab et sundt indeklima på arbejdspladsen

De senere år har bragt større og større fokus på arbejdsklimaet – både i direkte og overført betydning. Det skyldes, at det kan gøre en væsentlig forskel i hverdagen, at man tænker over tiltag, som faktisk gør oplevelsen mere behagelig på arbejdspladsen. Det kigger denne artikel nærmere på.

Har man et dårligt indeklima på sin arbejdsplads, vil det betyde en masse ubehagelige oplevelser og gener i hverdagen for de ansatte.

Når man taler om indeklima, handler det typisk om den friske luft og de rette temperaturer i rummene, hvilket lyder rigtig simpelt, men alligevel er noget, man skal tage hånd om.

Tegn på dårligt indeklima

Findes der et dårligt indeklima, vil det kunne betyde, at ansatte får hovedpine, problemer med huden eller andre gener. Folk oplever det forskelligt, og man skal derfor generelt være opmærksom på mange ting, når man vurderer indeklimaet på arbejdspladsen.

Nogle tegn er dog mere typiske end andre, og det kan eksempelvis være:

  • Gentagende kløen i øjnene og rødme rundt om øjnene. Det er et typisk tegn på, at luften ikke er frisk og ren.
  • Træthed og ugidelighed. Det er helt klassisk, at hvis der er et dårligt indeklima, vil medarbejdere have mindre energi og dermed motivation til arbejdet.
  • Ondt i skulder og nakke, som også kan give anledning til hovedpine på længere sigt.

Læs mere om mulighederne for at godt indeklima her hos radonanalyse.dk.

Optimal temperatur på kontoret

Den optimale temperatur på et almindeligt kontor er 18-20 grader året rundt.

Det er vigtigt at lufte ud, og derved sænkes eller øges temperaturen naturligvis, og det klares bedst ved at indstallere termostat, og huske at slukke radiatorer, mens vinduerne er åbne.

Sæt også mærkater på vinduerne, som minder de ansatte om at huske at lukke vinduerne, når de går hjem fra arbejde.

Sådan forebygger man

Der skal ikke altid så meget til, før man kan forebygge et dårligt indeklima, og det er for det meste helt simple tiltag, som skal praktiseres. Det handler eksempelvis om, at man lufter godt ud, har fast rengøring, og at man holder øje med temperaturerne. Som medarbejder kan man gøre nogle helt simple ting som at rydde op på skrivebordet en gang i mellem og åbne vinduet omkring en.

Det kan også være en god idé at have faste aftaler med sine kollegaer om oprydning og rengøring. Det er typisk helt små ting, som bare skal gøres i løbet af et par minutter.

Sidder man som chef i en virksomhed, er der også en række ting, man kan gøre, hvis man vil holde bedst muligt øje med indeklimaet. Det kan eksempelvis handle om, at man jævnligt laver undersøgelser, hvor man spørger de ansatte, hvordan de oplever klimaet. Der kan selvfølgelig også foretages særlige tekniske undersøgelser, men det er rigtig ofte nok, at man spørger sine medarbejdere.

Derudover kan man selvfølgelig sikre sig, at der bliver gjort grundigt og jævnligt rent på arbejdspladsen, så man undgår, at der flyver gammelt støv og skidt rundt i luften.

Dårlig miljø på arbejdspladsen?

Hvis du har tænkt over, at der generelt er et dårligt arbejdsmiljø på din arbejdsplads, og at stemningen ikke er, som den burde være, så kan det også sagtens hænge sammen med indeklimaet. Det kan også have omvendt sammenhæng, således at et dårligt indeklima føles værre, hvis det generelle arbejdsmiljø i forvejen er dårligt.

Du kan blive endnu klogere på hele problemstillingen omkring et dårligt indeklima, hvis du besøger denne side.

Lignende artikler