Skatteregler for brug af arbejdscomputer og mobil

Skat kan være en jungle, på trods af de seneste forsøg på at simplificere det. Man kan fristes til at lukke øjnene og bare gøre som der passer én i stedet for at lede i alle undermenuer på skat.dk, men bøderne er høje nok til at afskrække de fleste.

Vi har taget et kig for dig, så du slipper for fodarbejdet.

Her er, hvad du skal vide om skattereglerne for brug af arbejdscomputere, mobiler, mm.:

Privat brug af arbejdsbetalt teknologi koster..

Brug af arbejdsbetalt IT koster 2.700 kroner om året i skat, for at være præcis.

Det dækker privat brug af fri telefon eller frit internet for medarbejdere. Prisen for fri telefoni/frit internet er det samme, som når de kombineres, så hvis medarbejderne kun har adgang til det ene, kan du med god samvittighed sikre dem adgang til det andet.

Det er arbejdsgiverens ansvar at trække A-skat og am-bidrag for de 2700 kr ud af lønnen og oplyse dette til skat.

Skat ift. privat brug af arbejdscomputer (og tablets!) skal udregnes på baggrund af computerens værdi. Skatten betales af det beløb som leje af en tilsvarende computer ville koste.

Her er det firmaets/arbejdsgiverens opgave at indberette værdien, men det er ikke dem der trækker skatten af værdien. Du skal selv stå for selvangivningen hvis det:

  1. Ikke allerede er indberettet
  2. Udgør mere end 1.100 kr om året

Det er altså vigtigt at undersøge lejepriserne.

Info
Disse regler gælder kun for arbejdsgiverbetalt brug i privatøjemed. Hvis du kun bruger teknologien til arbejde fra hjemmet, er det ikke skattepligtigt.

Gaver fra firmaet er som regel ikke skattepligtige

Medmindre du modtager/giver gaver eller personalegoder for mere end 1.100 kr om året (inklusiv moms), kan du betragte gaver fra firmaet som skattefri – det gør SKAT nemlig.

Der er dog undtagelser: Kontantgaver og gavekort (der kan byttes til kontanter) er altid skattepligtige. Her skal arbejdsgiveren indberette gaven. Det er derimod medarbejderens ansvar at skrive på årsopgørelsen i rubrik 20, hvis der er modtaget gaver for samlet set mere end 1.100 kr.

Arbejdsgiveren skal også indberette beløbet, der kan trækkes fra under ”driftsomkostninger”.

Derudover er der en undtagelse for julegaver.

De må koste max 800 kr per ansat, men må gerne få den totale sum over de 1.100 kr, før at der skal betales skat af det hele. Der skal i det tilfælde kun betales skat af det, der er over de 1.100 kr.

Er det resterende gavebeløb over 1.100 kr skal det hele dog beskattes med undtagelse af julegaver på max 800 kr.

Er julegaven større end 800 kr skal hele gavebeløbet for året beskattes.

Andre regler og fradrag (bl.a a-kasse)

Computerskærme med tv-tuner er skattepligtigt, hvis de er 32 tommer eller over.

Mindre computerskærme (og computerskærme uden tv-tuner), software og printere er normalt betragtet som sædvanligt tilbehør til computeren, og er derfor ikke skattepligtigt.

Det er også muligt for de ansatte at fratrække en del af udgiften til a-kassen, som jo er en betydelig udgift. A-kassen koster typisk 4-500 kr per måned, hvis den købes uden fagforening.

Stadig forvirret?

Er du selvstændig og har brug for vejledning på dette punkt, kan du med fordel tage fat i landets væksthuse, som i mange tilfælde yder gratis eller billig hjælp til juridiske spørgsmål. Det kan enten ske på infomøder eller ved at gøre brug af deres tilskudspakker.

God læsning!

Lignende artikler