Tips til at spotte og ansætte gode ledere

Ansættelse af nye medarbejdere kan være en vanskelig opgave, og netop valg af ledere er noget af det mest afgørende for om en virksomhed bliver succesfuld og konkurrencedygtig.

Der er mange gode muligheder for at få en hjælpende hånd til de kritiske beslutninger, og mange komplikationer og misforståelser kan styres uden om, hvis man kan lære af rådene fra dem der har stor erfaring.

Forfremmelse eller ny-ansættelse?

Det er altid en god ide at starte med at kikke indad i virksomheden, når der skal findes en ny person til en chefstilling. Her er nogle tips der kan hjælpe til at afdække, om den nye leder gemmer sig blandt virksomhedens ansatte.

Først om fremmest er det vigtigt at adskille faglighed og lederpotentiale.

Mange begår den fejl primært at se på hvem der leverer de bedste resultater i virksomheden, når der skal findes en ny chef. Måske skyldes de gode resultater netop, at personen allerede er placeret der hvor han/hun performer bedst, og ved at flytte personen fra de daglige opgaver, kan man i ende med at sænke performance på teamet.

Bare fordi en person leverer rigtig gode resultater, betyder det ikke nødvendigvis at personen er god til at lede andre til at gøre det samme.

Spørg åbnet til fremtidsdrømme på medarbejdersamtaler

Sørg for at vide hvad dine medarbejdere drømmer om, så du kan støtte og hjælpe dem i den bedste retning både for dem og virksomheden.

Dermed vil du også naturligt vide hvem der drømmer om at lede, og dermed kunne være interesseret i en lederstilling.

Sidst men ikke mindst bør du forsøge at spotte personer, der er gode til at få andre eller hele teamet til at performe.

En person der har god kemi på kontoret, og som folk naturligt har lyst at blive ledt af, er et godt bud på en fremtidig leder.

Hvis du ikke tænker der gemmer sig en kommende leder på teamet i forvejen, eller opgaven kræver større ledererfaring end teamet besidder, så er det tid at kikke udenfor virksomhedens fire vægge.

Søg professionel assistance

Professionelle konsultationsfirmaer er en mulighed. Du kan involvere en konsulent i forskellige faser af processen. Fx. kan du vælge at få hjælp til at finde et udvalg af kandidater at vælge imellem til posten.

Du kan også få hjælp til kandidatscreening ud fra personlighedstest og testning af færdigheder, hvis du allerede har en række kandidater i kikkerten.

Ofte er det en god ide at afsætte en pose penge til at ansætte den rette person, så der kan fås hjælp udefra til disse vigtige og afgørende valg, som kan betyde meget for virksomhedens potentiale.

Et dygtigt konsulentfirma tager ikke ansættelsesopgaven ud af dine hænder. Det er blot dit beslutningsgrundlag der forstærkes, så du kan undgå største faldgruber og omkostningsfulde konsekvenser af en dårlig kandidat til jobbet.

Konsulentfirmaet skal kombinere deres egen viden med dine særlige krav til den person du skal have besat. På den måde kan du få et par ekstra øjne på, og hjælp til at opdage, hvad du kan have overset blandt kandidaterne.

Få rådgivning gennem din a-kasse og fagforening

Er du med i en a-kasse eller fagforening, kan du også i mange tilfælde få god professionell rådgivning og sparring der. Flere af fagforeningerne tilbyder rådgivning og sparring fra egne eller eksterne konsulenter.

Lær personen at kende

Når det er en leder der skal ansættes, er det vigtigt at få et godt indblik i personens karakter og integritet.

Det er altid en udfordring at få et dybdegående indtryk af en person på kort tid, og ofte handler det om at bruge tid sammen i en uformel setting.

Mashable foreslår, at man prioriterer at bruge tid sammen med personen udenfor kontoret.

Fx. ved at tage ud og spise sammen, og bruge en aften på at lære hinanden bedre at kende. Alt sammen for at få et indtryk af, om det er en person der passer til firmaets ”familie” – dvs. om værdier og holdninger matcher virksomhedens værdigrundlag.

Et andet tip kommer fra Google, som ifølge magasinet Wired arrangerer, at den potentielle nye leder kommer i kontakt med et par af de ansatte, som kandidaten i givet fald vil komme til at lede. Derned får ledelsen mulighed for at få de ansattes input, og det er trods alt dem som skal trækkes med personen i mange år frem.

Det kan være en smart måde at involvere teamet, og dermed også få nogle andre input end bestyrelsens egne tanker.

Ofte kan man som ansat hurtigt mærke, om der er kemi med en person, og ved at tage et par af de ansatte med ud og spise, vil man kunne få gode input til at vælge den bedste til jobbet.

Lignende artikler