Home Arbejdsmiljø Slip for kontorsmerter: øvelser og gode råd til en smertefri arbejdsdag

Slip for kontorsmerter: øvelser og gode råd til en smertefri arbejdsdag

by Ditte Borg Nielsen
0 comment

Kontorarbejde er en af de største syndere, når det kommer til fysiske gener og smerter. Siddende ved et skrivebord med stive skuldre og gentagende bevægelser risikerer du spændte og ømme muskler, klemte nerver og generelt ubehag i løbet af din arbejdsdag.

Der er heldigvis flere løsninger til problemet med kontorsmerter. Læs med nedenunder, hvor vi giver gode råd til, hvordan du kommer smerterne til livs, og hvordan du kan forebygge dem med simple øvelser og tiltag på arbejdspladsen.

Træn og få gode råd hos en personlig træner

En stærk krop med aktive og smidige led og muskler er den bedste vej til færre kontorsmerter i især lænd, nakke og skuldre. Døjer du med specifikke gener eller smerter, er en personlig træner en god og effektiv løsning. Find en lokal personlig træner som Knaap.dk i Valby, så du nemt kan gøre det til en del af din hverdag og klare det til eller fra arbejde.

Hos Knaap kan du få råd og vejledning til at styrke dine rygmuskler, få strækket godt ud og meget mere, der støt og sikkert eliminerer dine kontorsmerter. En skræddersyet træningsplan kan imødekomme din krop og hverdags behov, så du kan skabe nogle gode vaner og sige farvel til ømme muskler og led.

Lav små øvelser i løbet af dagen

Aktive pauser er alfa og omega for forebyggelse af kontorsmerter. Det er ikke nok at gå ned til kaffemaskinen og tilbage igen – du skal sørge for at få bevæget dig og løsnet led og muskler, så du får blodet rundt i hele kroppen og slipper de skjulte spændinger. Det er heldigvis nemt at lave nogle små øvelser i løbet af dagen, som både er hurtige og effektive.

Rul med skuldrene, saml dine hænder bag ryggen og stræk, løft dine strakte arme og flettede fingre godt op over hovedet og stræk, løft og sænk skuldrene skiftevis og rejs dig op for at strække hele kroppen godt igennem – der er mange måder at gøre det på, og selv lidt har også ret.

Har du valgt at træne med en personlig træner, kan denne helt sikkert give dig nogle gode øvelser, du kan lave på arbejdet – så får du også skræddersyet dine øvelser, så de passer til din krops behov.

Køb ergonomisk kontorudstyr

Tastaturet, musen, stolen og bordet har også meget at sige, når det kommer til at mindske ubehag og forebygge smerter. Mange kontorsmerter starter i fingre og håndled og bevæger sig op mod skuldre og nakke, og med det rigtige tastatur og en god mus – for eksempel en rullemus – tager du nogle af de smerter i opløbet.

En god, ergonomisk kontorstol kan indstilles på utallige måder fra højden på armlænene til vinklen på sædet. Det er ikke nok med en almindelig stol, som du kan indstille i højden, hvis du skal sidde ordentligt, for det er de små justeringer, der gør den store forskel.

Et hæve-sænke-skrivebord er efterhånden standardudstyr på de fleste kontorer, og det er der en god grund til. Det giver dig ikke blot mulighed for at indstille højden perfekt efter dig og din stol – du kan også stå op og arbejde, så du aflaster din krop, stimulerer blodgennemstrømningen og varierer din arbejdsstilling.

Gør noget ved arbejdsstillingen

Netop variationen i arbejdsstillingen er vigtig – du skal helst ikke sidde på samme måde for længe ad gangen. Skift mellem at sidde ned og stå op minimum en gang i timen. Du behøver ikke stå op i en halv time, men 5-10 minutter i ny og næ er en god aflastning og tvinger dig samtidig til at ændre stilling på stolen, fordi du ikke kommer til at falde hen i den samme stilling i flere timer.

Ud over at skifte mellem stående og siddende arbejdsstilling kan du også variere, hvilken skærm du bruger som primærskærm, hvordan du sidder på stolen, hvilken hånd du bruger til musen, og hvor både mus og tastatur er placeret.

0 comment

You may also like