Home Nyheder Upcycling: Reparation af ødelagt elektronik kan skåne både miljøet og pengepungen

Upcycling: Reparation af ødelagt elektronik kan skåne både miljøet og pengepungen

by Line Heidtmann
0 comment

Med den stigende miljøbevidsthed bliver recycling og upcycling mere og mere populært, og det med god grund: Når vi køber brugte ting og bruger de ting, vi allerede har, skåner vi miljøet for overproduktion og pengepungen for overforbrug.

Upcycling bliver ofte forbundet med noget kreativt, såsom at give gamle møbler nyt liv, lave gamle jeans til en taske, osv., men det kan også handle om elektronik, der kan repareres i stedet for at blive smidt ud. I disse år er upcycling mere relevant end nogensinde før, og det gælder for både privatpersoner og virksomheder.

Professionel reparation med garanti og originale reservedele

Det kan være fristende at kaste dig over gør-det-selv-metoden, hvis skærmen på din iPhone er ødelagt efter en tur på gulvet, men det er sjældent en god idé, medmindre du selvfølgelig arbejder i branchen og derfor har helt styr på det.

Først og fremmest opnår du det bedste resultat ved at bruge de rigtige reservedele. Det kan altså ikke anbefales at finde et billigt batteri til din smartphone, da det højst sandsynligt hurtigt vil gå i stykker og i værste fald skader telefonen. Dernæst er der tale om så små dimser, at der ikke skal meget til, før skærmen kommer til at sidde skævt, eller at elektronikken inde i enheden ikke længere sidder, som den skal.

Ved at alliere dig med et professionelt værksted er du ude over disse problemer: Her får du de korrekte reservedele, og de bliver monteret helt efter bogen. Det er derfor ofte en billigere løsning i sidste ende, selvom du måske tænker, at du nemt kan anskaffe de nødvendige reservedele og ”bare lige skifte det selv.”

Uanset hvad kan du altid starte med at få et mobilværksted til at lave en diagnose på din enhed for at se, om den kan repareres og i så fald, hvad det kommer til at koste.

Du behøver ikke engang at besøge en fysisk butik, da mange værksteder tager imod sager online, hvorefter du bare skal sende din enhed med posten. Det kan du blandt andet gøre hos iExpert, der udfører reparationer af iPhones i Aarhus, Herning og København. De tilbyder gratis diagnosticering, så du kan få overblik over skaderne, før du låser dig fast på en reparation.

Ud over den gratis diagnose får du også to års garanti på reparationen, så du kan tage tilbage til værkstedet, hvis du får problemer med et udskiftet batteri for eksempel. En sidste stor fordel ved værksteder som iExpert er, at de fleste reparationer kan klares inden for en time, når bare reservedelene er på lager. Du kan altså aflevere din telefon, tablet eller computer til reparation, mens du handler eller er ved tandlægen i nærheden, og så kan du hente den reparerede enhed kort tid senere. Nemt, effektivt og professionelt.

Reparation til private

De fleste af os er meget afhængige af elektroniske enheder som mobiler, tablets og computere i hverdagen. Voksne bruger det på arbejdet, børn bruger det i skolen, og vi bruger dem alle sammen hjemme, når vi skal koble af efter en lang dag.

Det sker af og til, at der ryger en skærm eller et batteri, og det kan være fristende at købe nyt – for eksempel hvis skærmen eller kameraet går i stykker på din iPhone, lige når den nye model er kommet på gaden. Men hvis vi gerne vil leve mere miljø- og budgetvenligt, er der mange gode grunde til at få den ødelagte iPhone repareret i stedet for at gemme den i skuffen og købe en ny.

Først og fremmest er det en dyr affære at anskaffe den nyeste smartphone, og selvom det også kan føles dyrt at få repareret den ødelagte telefon – alt efter hvad der er galt med den – giver det sjældent mening at købe en ny frem for at få repareret den gamle. Du har muligvis stået i situationen og tænkt: ”ej, hvis det koster så meget at få repareret kameraet, kan jeg jo lige så godt købe en ny i stedet for”, men hvis du skal være helt ærlig, var det så samme pris? Næppe. Afhængigt af skaden koster en reparation som regel kun en femtedel af, hvad en ny enhed vil koste – især hvis der er tale om en iPhone eller en MacBook. Det handler derfor i høj grad om, at vi skal lære os selv og hinanden, at det godt kan betale sig at bruge penge på reparationer, så vi ikke kasserer funktionelle telefoner, tablets, osv.

Reparation til virksomheder

Mange virksomheder er begyndt at få medarbejdernes firmatelefoner og -computere repareret, når de går i stykker. Mobiler og computere er fremme og i brug hele dagen, og det er ikke unormalt, at der bliver spildt kaffe i tastaturet, eller at telefonen ryger på gulvet. Det kan være dyrt for virksomheden, når hele medarbejderstaben på skift skal have ny elektronik. Men i stedet for at bruge mange tusinde kroner på nyt udstyr, er der store beløb at spare, hvis enhederne i stedet bliver sendt til reparation.

Tænk genbrug i din virksomhed

Især i virksomheder kan der være mange penge at spare, hvis reparation og genbrug bliver tænkt ind i driften. Hvis et kontor skal have nye computere, hvad sker der så med de gamle? Hvis de stadig virker, bliver de måske opbevaret i et kælderrum eller lignende, indtil de om en årrække er forældede, har fået fugt eller andet, så de til sidst kan smides ud. Hvorfor ikke give dem nyt liv med det samme? Måske nogle af medarbejderne gerne vil købe en billig, brugt computer til hjemmekontoret, teenageværelset eller andet? Måske vil en lokal organisation gerne overtage dem, så andre kan få glæde af de fuldt funktionelle computere? Det kræver en ændring af tankegangen, men herefter er der ikke ret meget ekstra arbejde ved at sende computerne videre frem for at gemme dem et mørkt sted. Og det gør en stor forskel, hvis flere begynder at tænke og agere på denne måde.

Mange firmaer tænker også grønt på en anden måde. At få ens kunder til at tænke grønt er lige så vigtigt som at tænke grønt internt. Modstrøm er et godt eksempel på et firma der vil have deres kunder tænker på deres energiforbrug, selvom det måske betyder at de sælger mindre strøm. Det er præcis den tankegang flere firmaer burde vedtage.

Hvordan skal elektronik bortskaffes?

Hvis din telefon er gået så meget i stykker, at en reparation ikke er mulig, skal du være opmærksom på, hvordan du kasserer den. De fleste ved, at vi ikke må smide gamle iPhones og iPads direkte i skraldespanden, men hvor skal det så hen? Større elektroniske enheder som computere skal smides til storskrald, hvor det er muligt, eller afleveres på genbrugsstationer, som har særlige afdelinger for elektronik. Mindre elektroniske enheder såsom telefoner kan smides i en beholder til småt elektronik, hvis du ikke har mulighed for at aflevere det på en genbrugsplads.

Det vigtigste er, at du ikke smider det i den almindelige skraldespand, da elektronikaffald forurener meget ved afbrænding. Derudover kan metaller og mineraler fra elektronikken genanvendes, når det bliver sorteret korrekt. Derfor er det heller ikke en god løsning at lægge de brugte telefoner væk i en skuffe eller et skab – sørg for at få det til genbrug, så det kan blive genanvendt og vi derved kan mindske forbruget til nye produktioner.

0 comment

You may also like