4 gode teambuildingøvelser til teamdage

At opbygge et fællesskab, er et benarbejde som kræver god koordination og et skarpt syn på individuelle styrker og svagheder.

Teambuilding-konceptet er efterhånden blevet et relativt sofistikeret værktøj som går langt hinsides små fysiske bonding-lege og bearbejder gruppedynamikken ved at sætte rammerne om gode sociale udvekslinger.

Her er tre øvelser, der især sætter kommunikation i højsædet:

To sandheder og en løgn

  • Varighed: 15-30 minutter

Ethvert team-medlem skal skrive to sandheder og en løgn om dem selv ned på et papir. Det skal være personligt, men ikke privat.

gruppe

Når alle har skrevet deres sandheder og løgne ned, tillader du 10 minutter til et kvarters fri snak hvor alle udspørger hinanden om det, de har skrevet.

Alle medlemmer skal forsøge at overbevise hinanden om, at alle historierne er sande så udspørgeren ikke gætter hvor løgnen er.

Ideelt virker den falske historie mest sand, og team-medlemmet kan altså med fordel bruge noget der ligger tæt på en falsk opfattelse af hans person. Er man for eksempel en smule excentrisk kan man lyve ved at overdrive dette karaktertræk gennem en falsk historie, om en sær svaghed for pokemonkort, der har resulteret i en stor samling i garagen.

Det er altså med til at ingen i gruppen tager hinanden for seriøst, og opfordrer team-medlemmerne til at analysere hinandens personlighedstræk.

Når alle har udspurgt hinanden (ingen må afsløre sandheden endnu) samles i i en cirkel hvor hele gruppen stemmer om de sande og falske udsagn.

Hvis man vil skærpe konkurrencen kan man introducere et pointsystem og flere runder, hvor den bedste løgner vinder.

Vandretur med madlavning

  • Varighed: 1-2 dage.

Har I god tid og kan afsætte nogle dage eller en weekend til en længere tur, så er en klassisk vandretur en rigtig god kombination af sammenrystning og teambuilding.

Sørg for at lægge en række udfordringer og opgaver ind undervejs, som skal løses i fællesskab. En sjov og god opgave er fx. at lave mad over bål, og at tilberede maden med et minimum af redskaber.

Opdel fx. personerne i hold af 3-5 personer på tværs af jobfunktioner, og bed dem tilberede mad via trangia sæt (se her). Og bed dem så efterfølgende om at spise hinandens mad, så de på den måde kan rate hinandens præstationer.

Klassifikationsspil

  • Varighed 10-15 minutter

Kan være en hurtig icebreaker-aktivitet eller mere kompleks.

Det er kun den korte version der præsenteres her, men den kan udbygges. Opdel deltagerne i hold på fire, og bed alle om at lave stereotyper af hinanden. Forklar, at det nødvendigvis skal være subjektivt og fordomsfuldt.

Bed deltagerne om at introducere sig selv til de andre i deres teams, og diskutere hvad de sætter pris på i livet, små ting der irriterer dem og så videre.

Afslør for holdene efter introduktionerne, at det nu er opgaven for hvert team at klassificere sig som team i to til tre subgrupper ved at bruge kriterier, som er fri for enhver form for negative, fordomsfulde eller diskriminerende betydning.

Det kunne for eksempel være folk der elsker Hawaii-pizzaer eller natteugler.

teambuilding

“Teambuilding-øvelse” teambuilding-øvelse

  • Varighed 15 – 30 minutter

Ja, du hørte rigtigt. Opgaven foregår her på et metaplan, idet alle informeres om at du ikke kender til nogen gode øvelser og derfor opfordrer dem til selv at komme op med en de selv har fundet på.

Opgaven skal altså være helt unik og nu. Alle opdeles i grupper på fire til fem personer, der opfordres til selv at organisere sin tid og arbejdsfordeling.

Udover at forbedre kommunikation giver det mulighed for at forbedre tids-management og tillid samt giver ledere mulighed for at tage styring.

Deltag i motionsløb

Det er også blevet populart at styrke sammenholdet på teamet ved at finde en aktivitet som hele holdet har lyst at deltage i.

Det behøver ikke være et halvmarathon eller et anden form for ekstremsport. Det kan være noget mere tilgængeligt som ikke kræver en masse forberedelse udenfor arbejdstiden.

Et godt eksempel er Skatepro.dk i Århus, som hvert år sender en hold ansatte til Berlin for at deltage i et marathonløb… på rulleskøjter!

Det er en smart måde at få noget fælleskab koblet på noget aktivt som er med til både at ryste sammen og bygge teamet op socialt.

Facilitering af teambuilding

Hvis du ikke vil stå med alt besværet selv, kan du finde en facilitator til din team-dag.

Det giver dig selv mulighed for at deltage, samt mere tid til at koncentrere dig om andre praktikaliteter på dagen.

De har en række forudbestemte programmer, men kan også arbejde med at facilitere netop den plan du selv havde udtænkt eller er ved at udtænke.

Lignende artikler