Home A-kasse Hvad er en fagforening?

Hvad er en fagforening?

by Line Heidtmann
0 comment

Her på Fagmagasinet.dk skriver vi artikler om alle områder af arbejdslivet. Vi præsenterer løbende de forskellige fagforeninger og her kan du læse om hvad den enkelte fagforening mere præcist står for.

Men hvad er en fagforening egentlig, når det kommer til stykket? Og kan det betale sig at være medlem? Hvilke fordele er der for mig?

rsz_photo-1444718070663-99afd7176287

Det vil vi prøve at besvare i denne artikel.

Forskellen på fagforening og a-kasse

Mange blander fagforening og a-kasse sammen. Det er forståeligt nok, da et medlemskab af en fagforening som oftest kombineres med en a-kasse.

Men de er altså vidt forskellige og der er stor forskel på hvad de gør for dig som medlem.

Helt kort kan man sige at en a-kasse er en forsikring mod arbejdsløshed. Hvis du skulle blive ledig, får du en månedlig udbetaling kaldet dagpenge.

Derudover hjælper a-kassen dig i din jobsøgning og vejleder dig om dine karrieremuligheder og tilbyder som oftest også kurser, der udvikler dine kompetencer.

En fagforening derimod giver dig ikke penge, men er en organisation der kan give dig juridisk hjælp.

rsz_top_view

Den støtter dig og hjælper med at løse de forskellige slags problemer, du kan møde i dit arbejdsliv.

Det kan være i tilfælde af at du bliver fyret, at der er uoverensstemmelser på arbejdspladsen eller hvis du må sygemelde dig i længere tid.

De fleste fagforeninger er specialister indenfor et særligt fagområde, så her kan du være sikker på at får eksperthjælp indenfor præcis det du arbejder med til dagligt.

Det er naturligvis helt frivilligt, om man vil være medlem af en fagforening. Der er da også mange der ”nøjes” med at være medlem i en a-kasse. Læs mere her om forskellen på a-kasse og fagforening.

Hvorfor være i fagforening?

Der er mange fordele ved at være medlem af en fagforening. Som tidligere nævnt kan du få juridisk rådgivning af eksperter indenfor netop dit arbejdsfelt.

Derudover kan du få hjælp til at lave ansøgninger og CV på en professionel måde og f.eks. få gennemlæst din ansættelseskontrakt, så du er sikker på at den er i overensstemmelse med de gældende regler.

rsz_download-5

Når du er med i en fagforening er du altså sikret ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Mange fagforeninger tilbyder dig også kompetencegivende kurser indenfor dit fagområder i form af kurser, foredrag og møder i forskellige netværk.

Og så kan du få del i en række fordelagtige medlemstilbud med rabatter på alt fra underholdning og sportsbegivenheder til forsikringer og rejser.

Husk at der er forskel på fagforeninger

Der er som regel forskel på fagforeninger forstået på den måde at de er specialister indenfor et bestemt fagområde. Der er f.eks. fagforeninger for ledere, selvstændige, sælgere og mange andre brancher.

Disse fagforeninger optager kun medlemmer, som passer ind i deres særlige nicheområde.

Det sikrer dig en professionel rådgivning og hjælp.

Andre fagforeninger er derimod tværfaglige, hvilket betyder at alle kan være medlem.

rsz_1photo-1437317520234-9e37d10c5bb8

Hvilken fagforening skal jeg vælge?

Valg af fagforening er dit eget private valg.

Du må afgøre om du gerne vil være med i en specialiseret fagforening alt efter din uddannelse og dit job – eller om du mener at en af de mange tværfaglige fagforeninger nemt kan dække det behov du har.

Vi har skrevet en række præsentationer af flere fagforeninger, hvor du kan få et overblik over om den enkelte fagforening er noget for dig.

Du kan blandt andet læse om Det Faglige Hus, Krifa, Magistrenes a-kasse og Frie Funktionærer.

Så tag en tur rundt på Fagmagasinet.dk – og find de oplysninger du søger efter.

0 comment

You may also like